TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN TERCÜME DESTEK HATTI

22/12/2017

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) işbirliği ile kurulan Adli Yardım Tercüme Destek Hattı açıldı.

Türkiye Barolar Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, adli yardım başvuruları ve avukat bürolarında yapılan görüşmelerde tercüme desteği sağlamak için kurduğu tercüme destek hattı açıldı.

Arapça ve Farsça dillerinde hizmet verecek tercüme hattı ile barolara adli yardım başvurusu yapmak isteyen sığınmacı, mülteci ve geçici koruma altındaki kişilerin başvuru işlemleri kolaylaşacak, avukat ve müvekkil görüşmelerinde destek sağlanacak.

Faaliyetlerini Türkiye Barolar Birliği Av. Prof. Dr. Faruk Erem Avukat Evi'nden sürdürecek olan destek hattının açılış töreninde konuşan TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, "Mültecilerin sorunlarının çözümüne ilişkin TBB ve BMMYK işbirliği çok değerlidir. Bu, her iki kurumun da varlık sebebine uygun bir projedir. Bu proje, insanların hayatına doğrudan dokunmakta ve fark yaratmaktadır" dedi.

BMMYK Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp ise "Tercüme Destek Hattı, var olan yasal yardım mekanizmalarının güçlendirilmesinde büyük önem atfettiğimiz faaliyetlerimizden biri. Bunun nedeni, bulgularımız ve aldığımız ortak bildirimlerin, mültecilerin adalete erişimde karşı karşıya oldukları en büyük güçlüğün dil engeli olduğunu gösteriyor olması. Bu destek hattı sayesinde, bu güçlüğün üstesinden gelmeleri için avukatlara yardım sağlamayı, böylece avukatlar ve hukuki yönlendirme ihtiyacı içinde olan insanlar arasındaki iletişimi mümkün kılmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kurulan tercüme destek hattı aracılığıyla adli yardım başvurusunda bulunmak üzere baroya gelen kişi ile iletişim kuramayan baro personelleri ve ofisinde müvekkili ile iletişimde güçlük yaşayan avukatlar, destek hattını aramaları halinde kendilerine Arapça ve Farsça ardıl tercüme hizmeti sağlanacak.

0312 292 59 59 numaralı telefondan ulaşılabilecek olan hat, 09.30 - 12.30 ve 13.30 - 17.00 saatleri arasında yalnızca barolara ve avukatlara hizmet verecek.

Videolar