HUKUK VE CEZA YARGILAMASINDA TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ

08/08/2017

5 Ağustos 2017 tarihli mükerrer 30145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 7035 sayılı Bölge Adliye Ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile temyiz sürelerinde değişiklik yapılmıştır.

7035 sayılı Kanun'un 21. maddesi ile 5271 sayılı Kanunun 291 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yedi" ibaresi "on beş" şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre Ceza Muhakemesi Kanunu'nun değişik 291. maddesi:

"Temyiz istemi ve süresi

Madde 291 - (1) Temyiz istemi, hükmün açıklanmasından itibaren on beş gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt kâtibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hâkime onaylattırılır. Tutuklu bulunan sanık hakkında 263 üncü madde hükmü saklıdır. (1)

(2) Hüküm, temyiz yoluna başvurma hakkı olanların yokluğunda açıklanmışsa, süre tebliğ tarihinden başlar."

7035 sayılı Kanun'un 31. maddesi ile 6100 sayılı Kanunun 361 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "bir ay" ibaresi "iki hafta" şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun değişik 361. maddesi:

"Temyiz edilebilen kararlar

MADDE 361- (1) Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

(2) Davada haklı çıkmış olan taraf da hukuki yararı bulunmak şartıyla temyiz yoluna başvurabilir."

7035 sayılı Kanun'un Geçici 1. maddesine göre, 5271 sayılı Kanunun 291. maddesi ile 6100 sayılı Kanunun 361. maddesinde temyiz sürelerine ilişkin olarak yapılan değişiklikler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte (05.08.2017) ve sonrasında verilen kararlar hakkında uygulanacaktır.

7035 sayılı Kanun'un tamamı için: