Komisyon Üyeleri

• Av.Burak AKALIN

OSMANİYE BAROSU AVUKAT HAKLARI İZLEME KOMİSYONU YÖNERGESİ

• Avukat Hakları İzleme Komisyonunun Amacı

Osmaniye Barosu ve diğer Barolar mensubu meslektaşlarımızın, Osmaniye İlinde Avukatlık mesleğini yerine getirirken veya Avukatlık sıfatı nedeni ile adliyeler, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda yaşadıkları sorunların çözümünde, Osmaniye Barosu’nu yanlarında görmelerini sağlamak, hak arama mücadelelerinde yardımcı olmak, hukukun üstünlüğünü ve savunmanın bağımsızlığını göz önünde tutarak, ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde avukat haklarının tanınması, uygulanması, geliştirilmesi ve savunulması amacıyla mesleki, akademik ve uygulamaya yönelik tespitler, araştırmalar ve çalışmalar yapmak ve Baro Yönetim Kuruluna bu yönde yardımcı olmaktır.

• Avukat Hakları İzleme Komisyonunun Kuruluşu

Osmaniye Barosu Avukat Hakları İzleme Komisyonu üye sayısını,Baro Yönetim Kurulu arttırmaya veya azaltmaya yetkilidir. Komisyonda çalışmak isteyen gönüllü üye sayısını başvurular doğrultusunda Avukat Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu belirler.

• Görevlendirilmenin Yasal Dayanağı

Türkiye'de avukatlık bir kamu hizmeti ve serbest meslek olarak kabul edilmektedir. Avukatlar, hakim ve savcılar gibi yargı erkinin kurucu unsur olup bağımsız savunmayı serbestçe temsil ederler (Av. K. m. 1). Kural olarak bağımsız olan avukatların devlet kurumlarında ve özel işletmelerde çalışmaları mümkündür.Türkiye'de avukatlığın amacı; hukuki ilişkilerin düzenlenmesini, her türlü hukuki olay ve uyuşmazlığın adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümü ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat Hakları İzleme Komisyonu üyelerinin göreve ilişkin yetkisinin yasal dayanağı 5237 sayılı yasa ve 1136 sayılı yasa ve yine 1136 sayılı yasa madde ilkesinden hareketle kanunun 95/4 Maddesi hükmüne göre alınmış olan Yönetim Kurulu kararıdır. Baro Yönetim Kurulu, Baronun evrensel hukuk normlarından, avukatlık mesleği ile ilgili uluslararası belgelerden, ilkelerden, ulusal mevzuatta yer alan yasal düzenlemelerden ve Avukatlık Kanunundan doğan hak ve yetkiye dayanarak Avukat Hakları İzleme Komisyonun yapılanmasını ve çalışmasını düzenler.

• Avukat Hakları İzleme Komisyonunun Çalışma İlkeleri

Avukat Hakları İzleme Komisyonu; Bireylerin yasalar önünde eşitliği, yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkelerini dikkate alarak, bağımsız savunma erkinin korunması amacıyla, Avukatlık mesleğine hizmet amacı doğrultusunda çalışır. Ayrıca bu yönerge kapsamında Avukatlara verilen her türlü hukuki destekte, hakların korunması, geliştirilmesi amacı doğrultusunda yapılacak faaliyetlerde;

Birleşmiş Milletler tarafından 7 eylül 1990 tarihinde kabul edilen Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi ( Havana Kuralları)

Avrupa Konseyi Avukatlık Mesleğinin Terasındaki Özgürlükler Hakkında 9 numaralı Tavsiye Kararı,

Birleşmiş Milletlerin Yargı Bağımsızlığı Temel Prensipleri,

2 Ağustos 1991 tarihinde düzenlenen Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA) genel kurulu tarafından kabul edilen Uluslararası Avukatlar Birliği MORÎELÎA Şartı,

27 Ekim 2002 tarihinde Sydney'de toplanan Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA) Genel Kurulu'nca kabul edilen 21. Yüzyılda Avukatlık Meslek Kurallarına Dair TURİN ilkeleri esas alınır.

• Avukat Hakları İzleme Komisyonunun Görevleri

Avukat haklarının ve Avukatlık onuru ve saygınlığının korunmasına ve mesleğin adalet ilkelerine uygun olarak yürütülmesine, Avukatlık mesleğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak,

Avukatın, Avukatlık sıfatı ve görevi nedeniyle karşılaştığı her türlü fiili ve hukuki saldırılarda yanında yer almak, hukuki yardımda bulunmak,

Avukatın mesleki faaliyetleri sırasında karşılaştığı, hukuki- fiili engel ve güçlükleri tespit etmek, bu konularda resmi, özel kişi ve kuruluşlar ile yargı mercilerinde gerekli girişimlerde bulunmak,

Avukatlık hukuku çerçevesinde Avukatlara ve Stajyer Avukatlara, Avukat haklarının korunmasına yönelik meslek içi eğitim çalışmaları yapmak,

Avukatlık mesleğinin iş alanlarının geliştirilmesi, genişletilmesi ve var olanın korunmasına yönelik çalışmalar yapmak,

Çalışma alanları ile ilgili arşiv ve istatistiki çalışmalar yapmak, yaptığı çalışmaları Baro internet sitesinin merkeze ayrılan link üzerinden düzenli olarak yayınlanmasını sağlamak,

Ulusal ve Uluslararası alanda Avukat hakları konusundaki gelişmeleri izlemek, edinilen bilgiler doğrultusunda faaliyet yürütmek,

Yönetim Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmek.

Her iki tarafı da avukat olan, Avukatlar arası anlaşmazlıklar ile Avukatın Disiplin Hukuku yönünden sorumluluğunu gerektiren ve Avukatın aleyhine olan işlemlerde ilke olarak Avukat Hakları İzleme Komisyonunun işlem yapma, görüş bildirme, disiplin duruşmalarına gözlemci tayin etme görev ve yetkisi yoktur.

• Avukat Hakları İzlemeKomisyonunun Çalışma Usul ve Esasları

Baro tarafından Komisyona yazılı olarak sevk edilen işler.

Baro’ya yapılan başvurular ile işin mahiyeti ve ivediliği nedeniyle doğrudan Avukat Hakları İzleme Komisyonuna iletilen konularda;

Başkan, Başkan Yardımcısı Avukat Hakları İzleme Komisyonu görev listesinden, olayın özelliğine göre komisyon üyelerinden görevlendirme yapar. Görevlendirilen komisyon üyesi, istemde bulunan Avukatın istemi konusunda yazılı başvurusunu alır, konu hakkında tutanak tanzim eder ve/veya konu hakkındaki hukuki görüşünü içeren bir rapor düzenler.

Görevlendirilen komisyon üyesi, istemde bulunan Avukat tarafından düzenlenen başvuru formu ile tanzim etmiş olduğu tutanağı ve/veya raporu Avukat Hakları İzleme Komisyonu Başkanlığı'na sunar.

Avukat Hakları İzleme Komisyonu Yürütme Kurulunun incelemesinden geçen tutanak ve/veya rapor, Baro Yönetim Kurulu'na sunulur. Görevlendirilen merkez üyesi, Baro Yönetim Kurulunca alınan kararları ve yapılan işlemleri takip ederek Avukat Hakları İzleme Komisyonu Yürütme Kurulunu bilgilendirir. Görevlendirilen komisyon üyesinin görevi, istemde bulunan Avukatın maruz kaldığı haksızlığın giderilmesine kadar devam eder.

Avukat Hakları İzleme Komisyonu Yürütme Kurulu ve Üyeler en az ayda 1 kez toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.Oyların eşit çıkması halinde başkanın oyu lehine karar verilir. Avukat Hakları İzleme Komisyonu Yürütme Kurulu ve Başkan ın çağrısı üzerine her zaman toplanabilir. Baro Başkanı her toplantıya katılabilir. Toplantıya çağrı, gündem içermek koşulu ile telefon, faks, internet, elektronik posta ve her türlü iletişim aracı ile yapılabilir.

Eğitim çalışmaları için gerekli hazırlık ve organizasyonları yapmak, Baronun diğer kurulları ile ortak çalışmalar yapmak, Avukat Hakları İzleme Komisyonu Yürütme Kurulu çalışmalarını meslektaşlara duyurmak, yapılan çalışmalar hakkında Baro Yönetim Kurulunu bilgilendirmek Avukat Hakları İzleme Komisyonu Yürütme Kurulu'nun görevidir.

Yürütme Kurulu davetli olduğu seminer, sempozyum, panel ve sair toplantı ve davetlere Avukat Hakları İzleme Komisyonu adına katılacak üyeleri Baro Yönetim Kuruluna bildirir.

Yürütme Kurulu, görevlendirilen Avukat Hakları Komisyonu Üyesinin yapmış olduğu işlemleri her aşamada izlemek ve desteklemekle görevlidir.

Yürütme Kurulu gerektiğinde alt kurullar oluşturabilir ve bu alt kurullar arasında görev dağılımı yapar.

• Avukat Hakları Merkezi Üyelerinin Görevleri

Avukat Hakları İzleme Komisyonu üyelerinin görevleri ve faaliyet konularına uygun şekilde hareket etmek,

Avukat Hakları İzleme Komisyonu kurul toplantılarına katılmak,

Oluşturulan alt kurullarda görev almak,

Görevlendirmelerin sonucunda tutanak ve/veya rapor tanzim ederek üst yazı ile takip eden ilk toplantıda Komisyon Başkanı'na sunmak ve Komisyon üyelerine bilgilendirme yapmak,

Görevlendirme konusu ile ilgili Yönetim Kurulu'nca alınan kararları ve yapılan işlemleri takip ederek Avukat Hakları İzleme Komisyonunu bilgilendirmek,

İvedi işlerde Merkez Başkanının vereceği görevleri yerine getirmek,

Görevlendirme konusunun adli ve idari mercilere şikâyet konu olması halinde görevi son aşamaya kadar sürdürmek ,

Avukat Hakları İzleme Komisyonunun etkin, disiplinli çalışması için katkıda bulunmak.

• İlçe Görevlendirilmeleri

Avukat Hakları izleme Komisyonu üyesi bulunmayan ilçelerde Avukat Hakları İzleme kOmisyonu Başkanı tarafından bölgede bulunan bir Avukat doğrudan Avukat Hakları İzleme Komisyonu üyesi sıfatıyla görevlendirilebilir.

• Yönerge Hüküm Bulunmaması Hali

Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde Avukatlık Kanunu, Meslek Kuralları, Osmaniye Barosu Kurul ve Komisyonların Kuruluş, Görev Ve Çalışma Usulleri Hakkında Yönerge hükümleri uygulanır.

• Yürütme ve Yürürlülük

Bu Yönerge hükümleri Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.

Bu yönerge Osmaniye Barosu Yönetim Kurulu'nun 05/12/2014 tarih ve 2014/122 sayılı kararıyla tarihinde yürürlüğe girmiştir.

OSMANİYE BAROSU HAKLARI HAKLARI İZLEME KOMİSYONU

Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi